***
Štefánikova hvězdárna
observatory.cz > Novinky z astronomie > Blud o Měsíci a Marsu

Blud o Měsíci a Marsu

Obloha 16.8.2006 Pavel Najser

aneb
Mars velký jako Měsíc v úplňku

Po internetu se v současnosti lavinovitě šíří zpráva následujícího znění:

Planeta Mars bude nejjasnější na noční obloze počínaje srpnem. Bude tak veliká jako měsíc za úplňku, pouhým okem viditelná. Nejpříznivější na pozorování bude 27.8., kdy se Mars přiblíží do vzdálenosti 31.65 mil od Země. Určitě se dívejte na oblohu 27.8. 12:30 v noci. Bude to vypadat jako že Země má dva měsíce. Příště se Mars přiblíží tak těsně až v roce 2287. Poděl se s tvými přáteli, protože nikdy během Tvého života už se tato příležitost nebude opakovat.

Zasvěcenější čtenář pozná na první pohled, že se jedná o snůšku naprostých nesmyslů, nicméně pro přesnost uvádíme reálná fakta:

Planeta Mars je v současnosti nepozorovatelná, v uváděný den vychází v 7h 52m a zapadá ve 20h 34m letního času. Z toho je zřejmé, že je na obloze během dne a nachází se v těsné blízkosti Slunce. V této době je Mars blízko tzv. konjunkce se Sluncem, což znamená, že je ve vztahu k Zemi téměř nejdál. Přesná skutečná vzdálenost planety od Země v uvedený den je 2.57 AU (astronomické jednotky), což znamená, že je Mars od Země dvaapůlkrát dále než Země od Slunce. V přepočtu na kilometry to je 385 milionů kilometrů, což je více než desetinásobek uváděné vzdálenosti.

Základem uváděného bludu byla zřejmě situace z 27. srpna 2003, kdy se planeta Mars při své, pro pozemského pozorovatele zcela mimořádní příznivé opozici se Sluncem, skutečně nacházela v téměř nejmenší vůbec možné vzdálenosti od Země. Bylo to však 55.7 milionů kilometrů a nikoliv uváděných 31.65 milionů km. Vidět Mars ze Země jako kotouček je možné pouze dalekohledem, v žádném případě to není možné prostým okem.

Z uvedených faktů je jasné, že jde o záměrně šířenou fámu z nám neznámého zdroje, která nemá jiný cíl, než si udělat z neinformovaných čtenářů legraci. Proto se prosím podělte o tuto informaci se svými přáteli, aby nikdo zbytečně nenaletěl.

Obloha 16.8.2006 Pavel Najser