***
Štefánikova hvězdárna
observatory.cz > Novinky z astronomie > Sonda Cassini-Huygens u Saturnu

Sonda Cassini-Huygens u Saturnu

Kosmonautika 4.7.2004 Jana Sainerová
Po úspěchu amerických sond Opportunity a Spirit na Marsu, které na Zem poslaly mnoho zajímavých fotografií z povrchu planety a především cenné informace, se náš zrak upírá k Saturnu. Právě k této planetě totiž před několika dny dorazila kosmická sonda Cassini-Huygens.
Sonda byla vypuštěna v říjnu roku 1997 a k velké planetě cestovala téměř sedm let. Kolem Saturnu bude obíhat zhruba čtyři roky a mezi její hlavní cíle patří studium vlastní planety i jejích prstenců. Navíc se od ní koncem prosince 2004 oddělí složka Huygens, která má za úkol sestoupit do atmosféry největšího měsíce Saturnu a jediného ve sluneční soustavě, který má hustou atmosféru, Titanu.
Prvního července byla sonda úspěšně zachycena na oběžné dráze kolem Saturnu a již v odpoledních hodinách poslala na Zemi první snímky. Již například znovuobjevila měsíček Atlas, který byl nalezen Voyagerem v roce 1980 a pro svou malou velikost od té doby nebyl ze Země pozorován.
Poslala k naší domovské planetě také podrobnější snímky Saturnových prstenců, které zaujaly už první pozorovatele, kteří použili dalekohledu k pozorování tohoto tělesa v sedmnáctém století. Dnes víme především díky sondám Voyager, které velké planety zkoumaly počátkem osmdesátých let, že je tvoří pouze několik set metrů silná vrstva drobných částic tvořených krystalky ledu a kosmického prachu i velkých několikametrových balvanů. Jejich původ ale není dosud jednoznačně vysvětlen, snad jde o zbytek původního materiálu, který se pro svou blízkost obří planetě nemohl zformovat do tvaru většího měsíce.
Pokud jde o již zmíněný Titan, první fotografie vědce spíše zmátly. Odhalily oblačnost a dokonce také tmavé a světlé útvary, které mohou být nějaké útvary na povrchu. Překvapivě ale zatím nedorazily žádné informace o tom, že by snad na povrchu byly kapaliny, třeba i uhlovodíkový oceán, jak se předpokládalo.
Nezbývá nám tedy než doufat, že další zajímavosti sonda odhalí v průběhu své následující mise.

Domovská stránka sondy
Obrázky

Kosmonautika 4.7.2004 Jana Sainerová