***
Štefánikova hvězdárna
observatory.cz > Novinky z astronomie > V noci ze 12. na 13. srpna vrcholí meteorický roj Perseid

V noci ze 12. na 13. srpna vrcholí meteorický roj Perseid

Obloha 11.8.2015 Stanislav Poddaný

Roj Perseid je aktivní zhruba od 17. července do 24. srpna. Maximální přepočtená hodinová frekvence, tedy počet meteorů, které je možné na obloze spatřit, se pohybuje za příznivých podmínek kolem 80 meteorů za hodinu, lze tedy teoreticky spatřit více než jeden meteor za minutu.

Maximum roje letos nastává ve čtvrtek 13. srpna v dopoledních hodinách. Pro jeho pozorován bude nejvhodnější noc z 12. na 13. srpna, která letos nebude rušena svitem Měsíce. Najdeme-li si proto vhodné místo k pozorování (temnou louku s dostatečným výhledem na nebe), napočítáme na obloze až 80 meteorů za hodinu, které budou zdánlivě vyletovat ze souhvězdí Persea.

Tento roj patří k nejstarším. První záznamy o pozorování Perseid pocházejí z Číny okolo roku 36 n. l. Až roku 1866 se astronomovi G. Schiaparellimu podařilo zjistit původ tohoto meteorického roje. Schiaparell prokázal korelaci mezi meteorickým rojem a kometou Swift – Tuttle. Perseidy se tak staly prvním meteorickým rojem, u kterého byla prokázána existence mateřského tělesa a kometární původ roje.

Meteory vylétající zdánlivě z jednoho místa na obloze nazývá-me meteorický roj. Prodloužíme-li meteorické stopy jednotlivých meteorů proti směru jejich pohybu, dostaneme v ideálním případě bod na nebeské sféře. Takto získaný bod nazýváme radiant meteorického roje. Podle jeho "bodové ideálnosti" můžeme usuzovat na stáří pozorovaného roje.

Obloha 11.8.2015 Stanislav Poddaný